dilluns, 24 de gener del 2022

Vilanova i la Geltrú i el Garraf commemoren aquest dissabte el Dia Internacional de l’Holocaust , de nou amb l’acte a la plaça de la Peixateria de la ciutat, al peu del monument als deportats locals

 L’acte començarà a les 7 de la tarda i comptarà amb la presencia de les autoritats dels municipis de la comarca, representants de les entitats, alumnes dels centres educatius , familiars i també de representants dels diferents col·lectius de víctimes del nazisme.    

Totes les entitats que ho desitgin podran fer la seva ofrena floral a les víctimes.      

 

El Dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust s’escau el 27 de gener, en record de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau, el 27 de gener de 1945, i  es va aprovar en una resolució de l’Assemblea general de la ONU l’1 de novembre de 2005.  L’objectiu de la commemoració és recuperar la memòria històrica de la Shoah (el genocidi contra el poble jueu, que va comportar l’extermini de més de 6 milions de jueus), el Porrajmos (genocidi contra el poble gitano, amb més de 400.000 víctimes) i la persecució i assassinat de republicans catalans i espanyols deportats als camps nazis, opositors, homosexuals, malalts mentals, Testimonis de Jehovà, etc.

 La commemoració del Dia Internacional a Vilanova i al Garraf, és  l’acte central a al Garraf i el Penedès de l’Associació Projecte Buchenwald  i també un dels actes rellevants del país en memòria de la deportació republicana als camps nazis.

 Després de no poder-se commemorar públicament l’any passat, aquest 2022 es podrà tornar  a retre homenatge, i recordar i honorar a totes aquelles persones, víctimes, resistents i lluitadores antifeixistes que van patir la deportació, i per a posar en evidencia les causes i les conseqüències d’aquells fets. I també per a revalidar el compromís de lluitar contra el feixisme en un proper escenari internacional sense supervivents i testimonis directes de l’holocaust. El compromís de mantenir viva la memòria.

 A Vilanova i al Garraf, aquest acte s’emmarca dins del Projecte Buchenwald. Un projecte que des del compromís de l’associació Buchenwald, els ajuntaments, les entitats i associacions i els centres educatius de la comarca  intenta recuperar i honorar la memòria i el paper dels deportats als camps nazis, però també i sobretot, sensibilitzar per la prevenció del feixisme i el racisme a casa nostra.

 Aquest any, d’acord amb el Memorial del Dia de l’Holocaust, s’ha escollit com a lema d’aquesta commemoració “UN DIA”. El Dia commemoratiu de l'Holocaust és un dia, el 27 de gener, que deixem de banda diferencies  per reunir-nos per recordar, per conèixer l'Holocaust, la persecució nazi i els genocidis que van seguir a Cambodja, Ruanda, Bòsnia i Darfur, amb l'esperança que hi hagi un Dia en el futur sense genocidi. Igual que personalitzem , posem noms i cares als deportats, també recordem dies concrets de la història on van passar els episodis més terribles de la humanitat. Aprenem més sobre el passat, empatitzem amb els altres avui i actuem per un futur millor.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada