diumenge, 18 de gener del 2015

EL GARRAF i L’AMICAL DE MAUTHAUSEN COMMEMOREN EL DIA INTERNACIONAL DE L’HOLOCAUST I DE PREVENCIO DE CRIMS CONTRA LA HUMANITAT A LA PL. DE LA PEIXETARIA DE VILANOVA I LA GELTRÚ.

Dissabte 24 de gener a la tarda representants de les víctimes dels camps nazis encendran una espelma en memòria i record dels deportats i deportades.

Els alumnes de tots els centres de secundària implicats en el projecte Buchenwald participen de l’emotiu acte.



L’Amical de Mauthausen i altres camps i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú organitzen el proper dissabte 24 de gener a partir de les 7 de la tarda, la commemoració del Dia Internacional de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat. Un dia Internacional, decretat per les nacions Unides per commemorar l’alliberament del camp d’Auschwitz  el 27 de gener de 1945.

A Vilanova i la Geltrú i al Garraf, aquest acte s’emmarca dins del projecte Buchenwald, que l’Amical impulsa amb la participació de nombroses entitats i de centres de secundària de la comarca, i que te entre les principals finalitats la recuperació de la memòria història republicana i de la deportació als camps nazis, i la prevenció del feixisme.

L’objectiu de la commemoració és recuperar la memòria històrica de la Shoah (el genocidi contra el poble jueu, que va comportar l’extermini de més de 6 milions de jueus), el Porrajmos (genocidi contra el poble gitano, amb més de 400.000 víctimes) i la persecució i assassinat de republicans catalans i espanyols deportats als camps nazis, opositors, homosexuals, malalts mentals, Testimonis de Jehovà, etc.

El Dia Internacional de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat tindrà també destacades commemoracions institucionals el dilluns 26 de gener a les 7 tarda al Parlament de Catalunya i el dilluns 27 a la tarda a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona en un acte organitzat per la Generalitat de Catalunya i l’ Ajuntament de Barcelona. En totes aquestes cerimònies hi participaran representants del Garraf i del projecte Buchenwald.

A l’acte del dissabte 24, participaran, conjuntament amb la representació dels deportats i deportades republicans de l’Amical,  representants de la comunitat jueva, del poble gitano, del col·lectius de gais i lesbianes, dels nens i nenes víctimes del nazisme, i d’altres col·lectius víctimes del nazisme, i també dels deportats del Garraf; col·lectius de la ciutat i la comarca, que faran la seva ofrena floral, al monument als deportats i intervindran també, el president de l’Amical Mauthausen, Enric Garriga, i l’alcaldessa de la ciutat Neus Lloveras. Tots ells acompanyats per una nombrosa presencia d’alumnes dels Centres educatius de la Comarca, que des de la seva implicació en el projecte presentaran i coordinaran tot l’acte vilanoví, amb la lectura de textos , i la interpretació de peces musicals a càrrec dels alumnes de música del INS Manuel de Cabanyes i Dolors Mallafrè.

A Vilanova i la Geltrú, l’acte esdevindrà un acte central a Catalunya de l’Amical de Mauthausen i altres camps, que també participarà en actes institucionals al Senat espanyol, a les Cortes de Aragon, i en altres institucions de la resta de l’Estat.

Enguany, aquests actes agafen especial rellevància, ja que es compleixen 70 anys de l’alliberament dels camps, i es preveuen esdeveniments especials a tot Europa a lo llarg de tot l’any.

Prèviament a aquesta commemoració, el dijous 22, la historiadora Rosa Toran, participarà en una conferencia adreçada a alumnes de secundaria de la ciutat, a la sala d’actes de l’UPC ; i el divendres 23 a les 21.30 h. l’Escotillò Jove farà una representació especial, en motiu del Dia Internacional de l’Holocaust, del Diari d’Anna Frank. Pel dia 30 de gener està prevista la inauguració de la Exposició “Mauthausen Crònica Gràfica” al Museu del Ferrocarril de Catalunya, a Vilanova.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada