dissabte, 30 de juny del 2018

“DENKEN MACHT UNS FREI”

 (Pensar ens fa lliures)


Des de fa uns anys, l’Instiut Dolors Mallafrè i Ros organitza un viatge en el temps fins a Buchenwald, Weimar, Alemanya amb el suport de l’Amical Mathausen; un dels camps de concentració nazis més grans. Una vintena d’alumnes ens vam desplaçar, del 31 de maig al 5 de juny, sense tenir una idea clara del que ens esperava.
La Pamela, membre dels serveis pedagògics del Camp de Buchenwald, va ser la guia que ens va acompanyar durant la nostra estada. Vam poder veure i reviure la irracionalitat que representa el nazisme. Allà vam realitzar un seguit de tallers que ens van fer posar en la pell dels presoners que van patir tortures inhumanes, tan físiques com psicològiques.
Segons el diccionari de llengua catalana, el pensament és la capacitat que tenen les persones de formar idees i representacions de la realitat en la seva ment i de relacionar-les. Però, què passa quan es deixa de pensar? Deixem de ser lliures? Deixem de tenir una identitat? Deixem de ser qui som per ser aquells que volen que siguem? Només cal que obrim els ulls i ens fixem en l’actualitat. Som nosaltres, el poble qui té a l’abast els recursos i mitjans per informar-se i conèixer com es mou el món, qui ha d’interessar-se per la situació en la qual es troba el seu país, qui decideix votar un partit o un altre, qui és responsable del nostre present i futur, qui pensa i medita a l’hora de decidir i prendre decisions. Per aquesta raó, el lema de les nostres dessuadores: “Denken macht uns frei“ pensar ens fa lliures.
El viatge de Buchenwald ha estat un viatge a un passat obscur que no s’ha esvaït com la boira sinó que perdura per què els joves no oblidem què pot arribar a passar quan la por ens paralitza com a ciutadans i com a éssers humans.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada