dijous, 17 de gener del 2013

L’Amical de Mauthausen i altres camps i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú commemoren el Dia Internacional de l’Holocaust i de Prevenció de Crims Contra la Humanitat


L’acte tindrà lloc el diumenge 27 de gener a la Plaça de la Peixateria a les 12 del migdia , al peu del monument a les víctimes vilanovines dels camps nazis.      


En una commemoració que enguany està dedicada al col·lectiu  de persones salvadores es a dir a totes aquelles persones que van arriscar la seva vida per salvar-ne d’altres, L’Amical i l’Ajuntament volen recordar, en una diada internacional decretada per l’Assemblea de les Nacions Unides, a totes les persones víctimes de la barbàrie nazi i sensibilitzar per la prevenció de nous crims contra la humanitat.

A l’acte vilanoví intervindran la presidenta de l’Amical Rosa Toran, alumnes del INS Lluch i Rafecas integrants del projecte Buchenwald, i l’alcaldessa de la ciutat Neus LLoveras.


Durant l’acte, tindrà lloc la  tradicional encesa d’espelmes en record dels més de 6 milions de víctimes jueves de l’Holocaust i els 4 milions d’altres víctimes dels camps nazis, amb la participació de un representant de la comunitat jueva  en nom dels sis milions de jueus assassinats pels nazis a l’Holocaust; un representant dels nens en representació del milió i mig de nenes i nens  víctimes de la barbàrie; un representant del poble gitano en record de les víctimes del poble gitano exterminades pels nazis al Porrajmos; un representant dels deportats republicans espanyols i catalans, en record de les víctimes per motius polítics; i un representant dels col·lectius de gais, lesbianes, bisexuals  i transsexuals; en record de tots els col·lectius perseguits pel nacionalsocialisme.

A Vilanova hi serà present el Sr.Edmon Gimeno, ex deportat al Camp de Buchenwald i de Gusen i un dels fundadors de l’Amical de Mauthausen.

L’acte es clourà amb la participació d’un conjunt instrumental del Conservatori Municipal de Música , i seguidament s’inaugurarà al Museu del Ferrocarril, l’exposció “Imagenes y Memoria de Mauthausen”.
  
El Dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust s’escau el 27 de gener, en record de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau, el 27 de gener de 1945. L’objectiu de la commemoració és recuperar la memòria històrica de la Shoah (el genocidi contra el poble jueu, que va comportar l’extermini de més de 6 milions de jueus), el Porrajmos (genocidi contra el poble gitano, amb més de 400.000 víctimes) i la persecució i assassinat de republicans catalans i espanyols deportats als camps nazis, opositors, homosexuals, malalts mentals, Testimonis de Jehovà, etc.

El Dia Internacional de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la humanitat tindrà també destacades commemoracions institucionals el dijous  24 de gener a les  7 tarda al Parlament de Catalunya i el dilluns 28 a la tarda a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona en un acte organitzat per la  Generalitat de Catalunya  i l’ Ajuntament de Barcelona.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada