dijous, 18 de febrer del 2021

EL DIMECRES 17 DE MARÇ ES REPREN EL VIII CICLE DE CINEMA SOBRE LA DEPORTACIÓ ALS CAMPS NAZIS, AJORNAT L’ANY PASSAT, AMB LA PROJECCIÓ DE “EL ÚLTIMO TREN A AUSCHWITZ”.

 En el marc del PROJECTE BUCHENWALD, l’Amical de Mauthausen, i altres entitats aplegades en el projecte porten de nou al Teatre Principal de Vilanova,  un nou cicle sobre la deportació als camps de concentració  amb la finalitat de sensibilitzar sobre  el feixisme i recuperar la memòria històrica. Un cicle que es va haver d’ajornar l’any passat per causa de la pandèmia i que ara és recupera amb aforament limitat i  totes les mesures covid-19

Enguany les projeccions començaran a les 19.30 h, per adaptar-se al horari habitual del cinema al Teatre Principal de Vilanova, i a la finalització abans del toc de queda i com cada any l’entrada en gratuïta.


 El vuitè Cicle de Cinema , continua la tasca de l’Amical de Mauthausen i altres Camps per a explicar la història de l’exili i la deportació republicana i el seu context a Europa i durant la segona guerra mundial. El Cicle, ja consolidat a la ciutat com a cicle especialitzat en els temes de Memòria torna a l’igual que l’any passat  al Teatre Principal de Vilanova i la Geltrú, i compta  de nou amb el suport de Sala 1 i del mateix Teatre Principal.

 El último tren a Auschwitz,  és un film de Joseph Vilsmaier (Alemania -Rep.Checa 2006) i que ens remet al 1943, quan els nazis volen "netejar" Berlín de jueus definitivament. Més de 70.000 jueus ja han estat deportats de la ciutat quan a l'abril de 1943, surt de la via 17 de l'estació de Grunewald un tren amb 688 jueus -apilats  en vagons de bestiar- en direcció a Auschwitz. El viatge a la mort dura sis dies. Al tren, comença una lluita contra la calor, la fam i la set. En la seva desesperació, alguns intenten fugir, entre ells, Henry i Lea Neumann i Ruth Zilbermann. Però el temps apressa i Auschwitz s'acosta cada vegada més.

 El Cicle continuarà el dimecres 31 de març amb la projecció de La zona grisa, film de Tim Blake Nelson (EEUU 2001). El nom de la pel·lícula prové d'un capítol del llibre "Els enfonsats i els salvats" de Primo Levi, un escriptor italià supervivent d'Auschwitz. La pel·lícula explica la història del sonderkommando jueu XII en el camp de concentració d'Auschwitz  l'octubre de 1944. Aquests presoners eren obligats a ajudar als guàrdies a portar a les víctimes cap a les cambres de gas. El guió es basa parcialment en la novel·la autobiogràfica de Miklos Nyiszli, "Auschwitz: a doctor's eyewitness account", metge jueu que va participar en els experiments de Josef Mengele sota pressió de mantenir amb vida a la seva dona i filla.

 I finalitzarà el dimecres 7 d’abril amb la  projecció de la pel.lícula Ghetto, del director Juzenas Audrius ( Alemanya 2006). Un film que transcorre a Lituània, al juliol de 1941, quan 55.000 jueus que viuen als voltants de la ciutat de Vílnius,  són capturats pels nazis per ser conduïts als camps de concentració per ser executats. Aquesta operació és duta a terme pel jove comandant nazi Kittel. La seva inexperiència i falta d'efectius el porta a designar jueus perquè facin la feina dels soldats alemanys. Però alguna cosa no sortirà com estava esperat ...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada