Representants de més de 25 ajuntaments de la Xarxa Mai Més, i de diferents entitats i associacions, s’han trobat a Sabadell per a seguir treballant per la memòria i contra el feixisme i debatre conjuntament quines i com han de ser les polítiques públiques de memòria i de prevenció del feixisme.
Els representants municipals han expressat la seva inquietud per l’ascens de l’extrema dreta a Espanya, i el perill de retallada dels drets civils i d’augment de les desigualtats que això pot representar; i la necessitat de seguir impulsant i desenvolupant programes de sensibilització a la ciutat i especialment amb els joves, per a minimitzar l’impacte que aquest greu gir, a Europa i al món, pot tenir a les nostres ciutats i pobles.
Els ajuntaments de la Xarxa han escollit la ciutat de Vilanova i la Geltrú , com a seu de la VI Trobada al 2020, i a Sant Fruitós de Bages, per acollir la VII Trobada al 2021.
Més de 70 persones representants de més de 25 ajuntaments i d’associacions de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme, Mai Més, s'han trobat a Sabadell per a la V trobada d'ajuntaments de la Xarxa Mai Més. Una vegada més , aquest espai municipalista, ja consolidat , ha servit per a presentar ponències, recursos, experiències municipals, i debatre i reflexionar conjuntament sobre les polítiques públiques i el paper dels ajuntaments en la conservació i la transmissió de la memòria democràtica.
Aquesta cinquena trobada ha estat la continuïtat de les que van tenir lloc a Vilafranca del Penedès, Santa Coloma de Gramenet, Torredembarra i Manresa i consolida la Xarxa de municipis com un espai comú de treball per la memòria i per dotar d’eines als ajuntaments per a prevenir el feixisme i defensar els Drets Humans. Vol dotar als tècnics i càrrecs electes municipals, d’eines de gestió i reflexió per a impulsar i executar polítiques públiques de memòria, en un moment, l’actual, on creix la intolerància i l’extrema dreta, i on la defensa de les llibertats i la convivència, dels drets humans i civils, i dels valors republicans es més necessari que mai.
La Trobada es va desenvolupar en diferents blocs temàtics. En primer lloc es va presentar la ponència teòrica sobre " El paper dels museus i els arxius municipals en la tasca de conservació i difusió de la memòria històrica” a càrrec de Joan Comasòlivas i Genís Ribé, de l’Arxiu Històric de Sabadell i Museu d’Història de Sabadell i de Jaume Vila, de l’Arxiu Nacional de Catalunya.
En el segon bloc de recursos, Teresa Reyes de la Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, va presentar les línies de suports als ajuntaments en aquesta temàtica de patrimoni i de memòria històrica; David F. de Arriba, va presentar el projecte “Memòria i vinyetes” , per a divulgar la memòria per mitjà del còmic, especialment entre els joves i els centres educatius, però també en els projectes i biblioteques municipals; i finalment Fina Ferrando, en nom de l’Amical, va presentar la nova web de la Xarxa Mai Més, on es podran consultar les activitats i projectes dels diferents integrants de la Xarxa, els ajuntaments, els joves, el professorat i les entitats, i també el Banc de Recursos pedagògics sobre Holocaust i deportació, que ara estarà molt més assequible i interactiu.
En el capítol d’experiències, la regidora de memòria històrica de l’ajuntament de Terrassa, Ona Martínez, va presentar el resum de les activitats, i les propostes de futur de la ciutats vallesana; Joan Carles Batanés, alcalde de Sant Fruitós de Bages, acompanyat per l’Anna Cura, arxivera municipal, van aportar el treball que des d’aquest municipi del Bages s’està duent a terme amb la implicació del INS Gerbert d’Aurillac, al voltant del projecte Manresa-Mauthausen, i sobre els deportats santfruitosencs; i finalment Gemma Parra , en nom de l’ajuntament de Cubelles va exposar les diferents activitats realitzades sobre memòria en aquest municipi del Garraf.
Com en edicions anteriors, la jornada també va incloure un homenatge als deportats i deportades al monument en memòria dels deportats sabadellencs a la Plaça de Montserrat Roig, amb una ofrena floral , i la participació dels joves del INS Jonqueres, que van convidar als assistents a dipositar les flors al peu del monument i a escriure un desig en unes cintes blanques disposades per la ocasió. Acte emotiu es va cloure amb la foto de família dels alcaldes/ses, regidors/es i membres de la Xarxa assistents a la Trobada.
El darrer bloc d’aquesta V Trobada d’ajuntaments, va portar als participants a l’aeròdrom de Sabadell per a visitar el polvorí de l’aviació republicana, un espai de la Xarxa d’Espais de Memòria, amb la col·laboració amb el Museu d’Història de Sabadell .
En aquesta V Trobada els ajuntaments van acordar que la VI trobada d’ajuntaments de la Xarxa es celebrés a Vilanova i la Geltrú , i la VI a Sant Fruitós de Bages , i que l’equip de coordinació municipal de la Xarxa, estès format pels tècnics de Sabadell, Terrassa, Manresa, Granollers, Torredembarra, Sant Boi de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet .
L’Amical i els ajuntaments , agraeixen als ajuntaments i entitats participants la seva implicació, als ponents la seva expertesa, i a l’ajuntament de Santa Coloma , el lideratge exercit a la Xarxa fins ara, i a l’ajuntament de Sabadell que hagi assumit el lideratge polític i institucional de la Xarxa en aquesta legislatura.
Barcelona/ Sabadell 16 de novembre de 2019
Assistents:
Ajuntaments de Amposta, Barcelona, Calella, Castelldefels, Cubelles, El Vendrell, Granollers, l’Hospitalet, Lleida, Manresa, Olesa de Montserrat, Pego, Riells i Viabrea, Ripollet, Rubí, Sant Boi de LLobregat, Sant Pere de Ribes, Sant Sadurní, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, Sant Fruitós de Bages, Tarragona, Terrassa, Vilanova i la Geltrú.
Diputació de Barcelona
Entitats : Memòria i Història de Manresa, Associació memòria històrica de Pego, APTCE, Memoria y Cómic, Amical de Mauthausen i altres Camps.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada