dimarts, 1 d’abril del 2014

ALUMNES DEL INS LLUCH I RAFECAS DE VILANOVA I LA GELTRÚ HAN VISITAT ELS CAMPS DE CONCENTRACIÓ DE BUCHENWALD I DORA, I LES CIUTATS DE WEIMAR I ERFURT

Els i les alumnes de Vilanova van ser rebuts per l’alcalde de Weimar,  van poder conèixer sobre el terreny la realitat de la deportació als camps de concentració, i retre homenatge als deportats republicans a BUchenwald i Dora, entre ells el vilanoví Marcel·lí Garriga.




Durant 6 dies des del 23 al 28 de març, 25 alumnes de primer de batxillerat del INS F.X.Lluch i Rafecas, acompanyats per dos professors i el president de l’Amical de Mauthausen, han pogut completar el seu intens treball del projecte Buchenwald, desenvolupat durant el curs passat i aquest d’enguany, amb la visita a la regió de la Turingia, a Alemanya, on han pogut veure d’aprop el que va representar el nazisme, i els perills que avui tornen a representar a Europa.

Acompanyats pels serveis pedagògics del Camp de Buchenwald, l’alumnat vilanoví, va conèixer els trets de la ciutat de Weimar durant el nacional-socialisme, desprès el camp de Buchenwald, amb les seves instal·lacions, història i aspectes més emblemàtics; desprès van poder visitar la ciutat d’Erfurt, i la seu de la fabrica “Todf i fills” empresa fabricant dels forns crematoris del camp de Buchenwald i del camp d’Austwiz; i finalment van poder visitar també el camp de Dora, amb els seus impressionants túnels soterranis on el regim nazi va fabricar les bombes V1 i V2.


Al Camp de Buchenwald la representació vilanovina, va retre homenatge als deportats republicans, en la persona del vilanoví Marcel·lí Garriga, amb una lectura del seu llibre de memòries, l’encesa d’una espelma i llençant sorra de la platja de la nostra ciutat sobre el terra del block 45 on va ser pres Garriga. Al camp de Dora l’homenatge als republicans espanyols, es va completar amb la lectura d’un fragment del llibre del deportat Edmon Gimeno.


Com l’any passat, el grup va ser rebut per l’alcalde de Weimar, el sr. Stephan Wolf, al que va lliurar una carta de l’alcaldessa de Vilanova Neus LLoveras, i un obsequi de la nostra ciutat, amb la finalitat de continuar avançant en la relació entre ambdues ciutats.

Aquest viatge representa  una fita important en el desenvolupament del projecte Buchenwald,  i es treballa  perquè aquesta experiència es repeteixi any rere any, i es consolidi com una acció de sensibilització entre el mon educatiu comarcal.
  
El viatge dels alumnes complementa la resta d’accions del projecte desenvolupades a la ciutat, com la commemoració del Dia de l’Holocaust, les xerrades  i conferencies, el cicle de cinema sobre deportació i la exposició al Museu del Ferrocarril “Resistents i Deportades” que es pot visitar fins al juny.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada