dimarts, 16 d’abril del 2013

VILANOVA PARTICIPA EN LA COMMEMORACIÓ DEL EL 68é ANIVERSARI DE L’ALLIBERAMENT DEL CAMP DE BUCHENWALD I EN LA REUNIÓ DEL COMITÈ INTERNACIONAL DEL CAMP


Enric Garriga es escollit nou membre del Consell d’Administració del Comitè Internacional de Buchenwald i Dora  i  presenta els resultats del projecte Buchenwald a casa nostra.


El diumenge 15 d’abril van tenir lloc al Camp de Concentració nazi de  Buchenwald  els actes de commemoració del 68é aniversari de l’alliberament del camp, un camp prop de la ciutat alemanya de Weimar, que veure patir  a més de 250.000 víctimes de la barbàrie  del nacional socialisme , i entre elles  més de 500 persones del bàndol republicà espanyol i català.  El Camp de Buchenwald, va ser alliberat per l’exèrcit nord-americà en nom de les tropes aliades l’onze d’abril de 1945.


A l’acte de commemoració van participar Helena Cardona i Enric Garriga, membres de l’Amical de Mauthausen i altres camps, i neboda i fill, respectivament, del deportat vilanoví a Buchenwald, Marcel·lí Garriga.


A l’acte, els representants vilanovins al Comitè Internacional i a la cerimònia commemorativa, van efectuar la tradicional ofrena floral  a les víctimes del nazisme en nom dels catalans i espanyols deportats a Buchenwald, i van reivindicar amb la bandera republicana la memòria  dels lluitadors antifeixistes  i també l’aniversari, el dia 14,de la proclamació de la República a Espanya.

Abans, al dissabte 13 va tenir lloc  a la seu del mateix camp la reunió i assemblea anual del Comitè Internacional de Buchenwald i Dora, organisme integrat pels ex-deportats i descendents i que te com a finalitat principal complir amb el jurament que els presoners es van fer al recuperar la llibertat , que no s’oblidi tot el va ser i el que va passar al camp de concentració, i que sobre tot no es repeteixi una situació igual en el futur.

En aquesta reunió, Enric Garriga, representant espanyol al Comitè, va explicar els resultats del projecte Buchenwald, que s’està desenvolupant a casa nostra i les propostes de futur del projecte, projecte que va ser acollit amb molt suport i acceptació per part del Comitè, i que es pren com a exemple de projecte a desenvolupar.


La proposta de vincular els treballs de la memòria històrica a projectes concrets de ciutats i de deportats locals, desenvolupant “projectes amb rostre” i la proposta de crear una xarxa de ciutats per la conservació de la memòria i la deportació, i les tasques de prevenció del feixisme, que podria començar amb una relació entre Weimar i Vilanova, van ser acollides amb  molt interès per part del membres del Comitè Internacional.
  
La reunió del Comitè Internacional  de Buchenwald i Dora, va servir també per a presentar i acordar la nova organització del CIBD, que a partir d’ara, a més del secretariat permanent format pel president, vicepresidents, tresorer i secretaris, i l’assemblea general, crea un Consell d’Administració, que a més del secretariat, incorpora a 8 membres representants de diferents països membres del Comitè. Entre aquestes persones va ser escollit membre del nou Consell d’Administració, Enric Garriga, representant espanyol en nom de l’Amical Espanyola i dels republicans víctimes d’aquest camp.

Enric Garriga, va ser també nomenat responsable de crear la nova web del CIBD i de preparar la comunicació i el butlletí que haurà de divulgar la finalitat i les tasques que desenvolupa el Comitè Internacional de Buchenwald.

A la sessió del Comitè, es van denunciar els actes feixistes que l’extrema dreta està duent a terme i l’augment del racisme a Europa, es va retre homenatge a un dels ex deportats il·lustres del Camp, l’Stephan Hessel, desaparegut recentment, i es va fer un resum de les principals accions fetes i les de futur, com poden ser la nova exposició del camp que s’inaugurarà l’any 2015, les obres de restauració dels espais i construccions del Camp, o altres exposicions com la dels treballs forçats o la de la resistència. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada