dimarts, 29 de gener del 2013

VILANOVA I LA GELTRÚ RECORDA L’HOLOCAUST NAZI



El monument a les víctimes vilanovines dels camps nazis, situat a la Plaça de la Peixateria, va ser l’escenari diumenge d’un acte commemoratiu del Dia de l’Holocaust i Prevenció de Crims Contra la Humanitat. L’objectiu d’aquesta diada internacional decretada per l’Assemblea de les Nacions Unides és recordar totes les persones víctimes de la barbàrie nazi, i sensibilitzar per la prevenció de nous crims contra la humanitat.

A l’acte hi van intervenir l’alcaldessa de la ciutat Neus Lloveras; la presidenta de l’Amical, la historiadora Rosa Toran; i alumnes de l’institut Lluch i Rafecas integrants del projecte Buchenwald. Tots ells presentats per Enric Garriga, membre de la Junta de l’Amical i fill del supervivent de Buchenwald Marcel·lí Garriga. 


Tots els qui van intervenir en l’homenatge van coincidir en destacar la importància de recordar les víctimes, i la de projectar cap al present i el futur un missatge de prevenció contra els totalitarismes, la xenofòbia i la intolerància.


Durant l’acte es va encendre espelmes blanques en record dels més de 6 milions de víctimes jueves de l’Holocaust, i dels 4 milions d’altres víctimes dels camps nazis, incloent les víctimes del poble gitano exterminades pels nazis al Porrajmos, els deportats republicans espanyols i catalans, les víctimes per motius polítics, i tots els col·lectius perseguits pel nacionalsocialisme. En nom dels republicans hi va participar Edmon Gimeno, ex deportat als camps de Buchenwald i de Gusen, i un dels fundadors de l’Amical de Mauthausen. Finalment es va fer un minut de silenci entre els assistents, molts d’ells familiars de deportats republicans.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada