dimecres, 4 d’abril de 2012

Les biblioteques municipals col·laboren amb un projecte d'Amical Mauthausen sobre els camps nazis

Les Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú han editat una guia de lectura, disponible a partir d'aquest dilluns 2 d'abril, que recull tot tipus de documents relacionats amb els camps nazis. 
    Camps nazis  
Aquesta guia és només una de les moltes accions de col·laboració que, des de diferents entitats i organismes de la ciutat, es duran a terme amb l'Amical Mauthausen. Aquesta entitat, juntament amb el Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú, el Centre de Recursos Pedagògics del Garraf, l'Institut d'Estudis Penedesencs i amb la participació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú,està desenvolupant un projecte sobre "La deportació als camps nazis i el ferrocarril. Republicans espanyols en el combois de la mort". El projecte també compta amb la col·laboració dels Instituts Manuel de Cabanyes, Lluch i Rafecas i Joaquim Mir, a més de l'Escola Pia. 

Aquest mes d'abril, coincidint amb la commemoració de l'aniversari de l'alliberament del Camp de Buchenwald, es posa en marxa aquest projecte que consta de diferents activitats pedagògiques i que es clourà, ja dins el 2013, amb un viatge a aquest mateix camp de concentració. El viatge és fruit d'un llarg procés de treball amb els estudiants, i possibilita que ells mateixos esdevinguin protagonistes en els actes commemoratius que es duen a terme. 

La Guia editada per les biblioteques de Vilanova i la Geltrú recull els principals documents relacionats amb aquesta temàtica, servint-se de l'extens i complet fons existent tant a la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova com a la de la província de Barcelona. Entre aquest material es troben lectures (novel·les, novel·les juvenils, ...), relats personals, llibres d'història, pel·lícules i documentals. Tots aquests documents estan a disposició dels participants en aquest projecte, i de la ciutadania en general, i es troben exposats a les pròpies biblioteques. El contingut es pot consultar en el següent enllaç: Guia de lectura - Camps de concentració nazis 

L'objectiu de tot plegat és estimular la preservació de la memòria sobre la deportació republicana i potenciar la divulgació de l'experiència que varen viure molts espanyols als camps nazis i que, encara avui en dia, no es prou coneguda ni prou reconeguda per la societat.

L'Amical de Mauthausen, és una associació fundada l'any 1962 amb la finalitat de defensar els drets morals i materials de les víctimes del nazisme d'Espanya. Té la seva seu a Barcelona i manté estrets vincles amb altres delegacions de l'estat. A nivell internacional ostenta la representació espanyola als Comitès Internacionals de Buchenwald i Mauthausen i manté estretes relacions amb amicals de diversos camps europeus, permetent la implicació en projectes com aquest. 

Cap comentari:

Publica un comentari