dimarts, 29 d’octubre del 2019

V TROBADA D’AJUNTAMENTS DE LA XARXA MAI MÉS SABADELL 15 de novembre de 2019


L’Amical de Mauthausen i altres Camps, i l’ajuntament de Sabadell convoquen  la V Trobada d’Ajuntaments de la Xarxa Mai Més

Els ajuntaments implicats en la lluita per la memòria i contra el feixisme es reuniran de nou,  a Sabadell per a seguir treballant  amb l’Amical de Mauthausen i debatre conjuntament quines i com han de ser les polítiques públiques  de memòria i de prevenció del feixisme


Més de 80 ajuntaments de tot l’Estat, integrants i col·laboradors de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme, Mai Més, que impulsa l’Amical de Mauthausen i altres Camps, estan convocats el proper divendres 15 de novembre a la V  Trobada d’Ajuntaments que tindrà lloc al Casal Pere Quart de Sabadell. Una cinquena  trobada que es la continuïtat de les que van tenir lloc a Vilafranca, Santa Coloma, Torredembarra i Manresa  i  que consolida una Xarxa de municipis amb l’objectiu comú de treballar  per la memòria i dotar d’eines als ajuntaments per a prevenir el feixisme i defensar els Drets Humans.


Aquesta nova trobada sota la coordinació institucional i l’acolliment  de l’ajuntament sabadellenc i la gestió de l’Amical, posa en evidencia el desenvolupament d’aquest projecte municipalista que a partir del treball conjunt amb ajuntaments, associacions locals i centres de secundària, recupera les histories i biografies dels deportats i deportades locals, i vol dotar als tècnics i càrrecs electes municipals, d’eines de gestió i reflexió per impulsar i executar polítiques públiques de memòria, en un moment, l’actual, on creix la intolerància i l’extrema dreta, i on la defensa de les llibertats i la convivència, dels drets humans i civils, i dels valors republicans es més necessari que mai.

A Sabadell, la Xarxa seguirà debatent sobre la organització municipal per a fer front al desenvolupament de les polítiques públiques de memòria. Organització política, suports tècnics, pressupost, programes, etc. Sobre els espais de memòria de les ciutats (monuments, plaques, nomenclàtor carrers, etc).; sobre la definició, ordenació i difusió dels recursos didàctics, i les experiències municipals al servei dels tècnics i tècniques i electes municipals. I el Treball en Xarxa i la coordinació intermunicipal, i el suport municipal als centres de secundària  per poder arribar als joves.

En aquesta nova trobada, escoltarem una ponència teòrica sobre  " El paper dels museus i els arxius municipals en la tasca de conservació i difusió de la memòria històrica” a càrrec de Joan Comasòlivas i Genís Ribé, de l’Arxiu Històric de Sabadell i Museu d’Història de Sabadell i de Jaume Vila, de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

S’actualitzaran els treballs, recursos i documents de la Xarxa com el Recull Municipal d’Experiències i el Banc de Recursos pedagògics sobre la deportació republicana i l’holocaust, farem propostes de coordinació del treball de memòria entre ajuntaments i Diputació de Barcelona, i es presentarà el projecte “Memòria i vinyetes”  a càrrec de David F. de Arriba.
I està previst que els ajuntaments de Terrassa, Vinaròs i Sant Fruitós de Bages, exposin les seves experiències i casos pràctics.


Com en edicions anteriors, la jornada també contempla un Homenatge als deportats i deportades al monument en memòria dels deportats sabadellencs  a la Plaça de Montserrat Roig, amb una  ofrena floral , i la participació dels joves del INS Jonqueres  i la foto d’alcaldes/ses, regidors/es i membres de la Xarxa, per acabar la Trobada amb unes visites temàtiques als llocs de memòria de la ciutat, enguany amb la visita al aeròdrom de Sabadell i al polvorí amb la col·laboració amb el Museu d’Història de Sabadell .



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada