dissabte, 5 de gener del 2019

DIA INTERNACIONAL DE L'HOLOCAUST 2019


Dissabte 26 de gener a les 7 a la plaça de laPeixateria de Vilanova i la Geltrú.

El Dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust s’escau el 27 de gener, en record de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau, el 27 de gener de 1945. L’objectiu de la commemoració és recuperar la memòria històrica de la Shoah (el genocidi contra el poble jueu, que va comportar l’extermini de més de 6 milions de jueus), el Porrajmos (genocidi contra el poble gitano, amb més de 400.000 víctimes) i la persecució i assassinat de republicans catalans i espanyols deportats als camps nazis, opositors, homosexuals, malalts mentals, Testimonis de Jehovà, etc.

El Dia Internacional de l’Holocaust es va aprovar en una resolució de l’Assemblea general de la ONU l’1 de novembre de 2005.

La commemoració del Dia Internacional a Vilanova i al Garraf, vol ser l’acte central a Catalunya de l’Amical de Mauthausen  i ser també un dels actes rellevants del país en memòria de la deportació republicana als camps nazis.

Passats ja 74 anys de l’alliberament dels camps, aquesta  data  ha de ser una nova ocasió per a recordar i per a posar en evidencia les causes i les conseqüències d’aquells fets. I també per a revalidar el compromís de lluitar contra el feixisme en un proper escenari internacional sense supervivents i testimonis directes de l’holocaust. El compromís de mantenir viva la memòria.

A Vilanova i al Garraf, aquest acte s’emmarca dins del Projecte Buchenwald. Un projecte que des del compromís de l’Amical, l’ajuntament de Vilanova i altres ajuntaments de la comarca, el Museu del Ferrocarril, l’IEP, la Frontissa, Garraf per la República, Dones amb Memòria,  i els centres de secundaria de Vilanova
i la Comarca implicats en el projecte (Lluch i Rafecas, Joaquim Mir, Manel de Cabanyes, Escola Pia, el CIM, Dolors Mallafré, Santa Teresa de Jesús, Sant Bonaventura, Alexandre Galí, Cubelles, Alt Foix, Vinyet, Bruguers, i Eugeni d’Ors ), i també la participació dels Lycèes Aristides Maillol i François Aragó de Perpinyà, i el Goethe Gymnasium de Weimar i la Salzmannschule Schnepfthal de Gotha, a Alemanya ;  amb el suport del CIBD (Comitè Internacional del Camp de Buchenwald) i el Memorial del Camp de Buchenwald, intenta recuperar i honorar la memòria i el paper dels deportats als camps nazis, però també i sobretot, sensibilitzar per la prevenció del feixisme i el racisme a casa nostra.

Aquest any, d’acord amb el Memorial del Dia de l’Holocaust, hem escollit com a lema d’aquesta commemoració “Arrencat de casa”, per tal de poder recollir i expressar els sentiments de pèrdua, de separació de la llar i de la seguretat que aquesta representa, en motiu de la deportació forçada.

I ho volem fer, com sempre, amb el màxim protagonisme dels joves, els nois i les noies del centres de secundària que integren el “Projecte Buchenwald”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada