dilluns, 28 d’agost del 2017

COMBATRE EL FEIXISME, AVUI

Els darrers fets a Charlottesville als EEUU han tornat a disparar l’alarma sobre el preocupant augment dels moviments feixistes, nazis, o que es situen més enllà de les extremes dretes tradicionals. Uns fets que possiblement han tingut més ressò perquè han tingut lloc a nord Amèrica, i el que  li passa a l’Oncle Sam, sempre te més cobertura i espai als mitjans de tot el món.

Però més enllà d’aquest fet puntual, i de la diagnosi generalitzada i acceptada de que el feixisme segueix ben viu i creixent a molts països i zones del planeta , cal  no perdre de vista les seves causes , les condicions socials i econòmiques que  alimenten aquests moviments; i sobre tot que hem de fer els antifeixistes per a combatre’l.

Un feixisme que com sempre ensenya diverses cares, la discriminació, el racisme, l’antisemitisme, l’explotació, i un llarg seguit  de manifestacions que podem visualitzar i definir clarament.


M’atreviria a afirmar que el capitalisme salvatge, la destrucció dels recursos naturals, l’explotació laboral,  l’augment de la pobresa i l’exclusió, junt amb la manca de recursos en educació, amb el menysteniment de les matèries vinculades al pensament, la ètica o la filosofia, o la cultura general,  tenen molt a veure en la propagació del feixisme.

Si això hi sumem les polítiques de la “por” , de la por a la diferencia, de la inseguretat fictícia, i de l’estigmatització de diferents col·lectius, ja tenim el còctel perfecte per a coure aquest nou (o vell) model de nazisme a qualsevol indret del planeta.

Des de l’Amical de Mauthausen i altres camps,  una associació que te entre els seus principals objectius, precisament recordar i defensar el que va ser un del efectes més mortals del nazisme, la deportació als camps de concentració i l’assassinat planificat i fred de milions de persones, entres elles milers de republicans espanyols; però també treballar per a prevenir que allò que va passar no es torni a repetir, no podem ni volem restar al marge d’aquesta inquietud. La prevenció i l’abolició del feixisme es la nostra màxima.

Assumim  plenament el jurament de Mauthausen i de Buchenwald, que van signar tots els deportats i deportades en el moment del seu alliberament i on clarament s’expressa que hem d’aixafar el nazisme i construir un nou mon lliure i en pau, un mon basat en la solidaritat internacional, una solidaritat entre tots els pobles de la terra com es posar en evidencia durant el captiveri concentracionari.

Per tot això, avui la Amical segueix plenament implicada i activa en la lluita contra el feixisme. I ho fem impulsant el projecte de Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme MAI MÉS, treballant colze a colze amb gran nombre de municipis del país, i especialment amb els joves dels instituts de secundària i el seu professorat. Amb ells cerquem la història i la trajectòria dels deportats i deportades de cada localitat, posem en valor les polítiques humanístiques i de desenvolupament de la República, els valors de respecte , tolerància , laïcitat,  inclusió i internacionalisme, i posem a l’abast de joves i grans la realitat del que van ser els camps nazis i les polítiques d’extermini programat del nacional socialisme. Tot això amb una constant contextualització amb la situació i el moment actuals al món.

Aquest projecte de Xarxa Mai Més, ens permet cada any acompanyar a centenars de joves a visitar el Camp de Buchenwald, de Mauthausen o de Sachsenhausen, entre d’altres, i poder posar davant dels seus ulls la cruel realitat del feixisme. Amb paraules dels joves mateixos, reconeixen que entrar en un camp de concentració es la millor vacuna contra el feixisme, que aturar-se dant els forns crematoris o les cel·les de càstig es la millor manera d’entendre i refusar els missatges racistes, supremacistes i   antisemites de moviments com el KKK, Alternativa per Alemanya, el Front Nacional francès o Plataforma per Catalunya a casa nostra.

I aquest projecte de Xarxa de l’Amical, te ja una vocació internacionalista, com ho van ser i son totes les associacions vinculades a la deportació, i que recullen les experiències de les víctimes. Així estem treballant també per que es vagin incorporant a la Xarxa Mai Més, altres joves i centres d’altres països, instituts de Alemanya o de França, ja en formen part i ja treballen amb els nostres joves; aviat podrem comptar amb joves italians o austríacs. Perquè davant del moviment feixista arreu, només cap l’internacionalisme i la suma de tots els braços i punys alçats. Junts i juntes per a construir una gran trinxera contra la discriminació i l’exclusió.

Deia Unamuno que “el racisme es cura viatjant, i el feixisme llegint” . Des de l’Amical de Mauthausen treballem en aquest sentit. Coneixement, cultura, lectura, i visites als camps.  Només així  aconseguirem destruir el feixisme, i garantir, en veu de la Pasionaria, que No pasaran!.


Enric Garriga

President de l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme a Espanya 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada