diumenge, 30 d’abril del 2017

V TROBADA DE JOVES DE LA XARXA MAI MÉS

Més de 150 nois i noies d’una vintena de centres de secundària de
Catalunya es van trobar a Gavà el dijous 27 d'abril per compartir experiències i
manifestar el seu compromís en la lluita per la memòria i contra el
feixisme

Gavà va ser dijous la seu de la V Trobada de Joves de la Xarxa de Memòria i Prevenció del Feixisme “Mai Més”, que impulsa l’Amical de Mauthausen. Aquesta cita, va reunir més de 150 joves d’una vintena de centres de secundària d'arreu, que formen part de la Xarxa.



 




La trobada va començar amb la visita al Refugi Antiaeri de la Rambla de Gavà i tallers de sensibilització sobre Drets Humans i anti rumors a l’Espai Jove La Casa Gran i a l’Espai Maragall, on estaven  exposat diferents treballs dels alumnes participants.
A l’Espai Maragall, els joves estudiants es van traslladar a l’Auditori on van ser rebuts per l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, i el president d’Amical de Mauthausen Enric Garriga.
Raquel Sánchez va destacar que “per a Gavà i per a Institut Bruguers era un honor que estiguessin aquí celebrant aquesta trobada, perquè eren ells, els més joves, els que seran els responsables, d’aquí a uns anys, de governar-nos, de decidir què fem a les nostres ciutats. I és molt important que ho facin en  base d’aquests valors que treballen en aquesta xarxa, els valors de la tolerància, el respecte als drets humans i el rebuig a les conductes xenòfobes i discriminatòries que, perillosament,
s’estan imposant al món”.



Raquel Sánchez els va descriure Gavà “com una ciutat compromesa amb la Cultura de la Pau, amb la Cooperació i amb la salvaguarda dels Drets Humans”. i que “Continuarem en aquest camí, impulsant projectes com aquest i promovent l’ampliació de la Xarxa Mai Més”, va  afegir.
L’alcaldessa va tancar la seva intervenció referint-se de la participació de l’Institut Bruguers en la Xarxa Mai Més i en un dels seus projectes, el Buchenwald, que permet als joves estudiants conèixer el camp de concentració del mateix nom i copsar allò que van viure els deportats. “Un projecte que ara fa uns dies va rebre el Premi Ciutat de Gavà, uns guardons que reconeixen persones, entitats o projectes que ens fan sentir orgullosos de la nostra ciutat”.

El president de l’Amical, Enric Garriga, va destacar que “arribem a la cinquena trobada i ja podem parlar d’un esdeveniment consolidat. Però això no ens ha de fer perdre de vista que estem vivint moments difícils amb el creixement de partits xenòfobs i feixistes. No pot ser que Europa giri l’esquena als refugiats, construeixi murs i atempti contra els Drets Humans. Tenim el repte de recollir la lluita dels deportats per construir un món més just i més solidari. Cal, entre totes i tots, construir aquesta trinxera que ha d’aturar el feixisme a Europa”.

La interpretació col·lectiva dels Cants dels Deportats ha donat pas al lliurament del II Premi Montserrat Roig de creació històrica literària que l’Amical ja va instaurar l’any passat coincidint amb el 25è aniversari de la mort de l’escriptora. La guanyadora ha estat Anna Tortosa, alumna de l’institut Lluís Simarrro de Xàtiva. També s’ha concedit un accèssit a Blanca Castellví, de l’Institut Baix Camp de Reus.

Durant la trobada, representants dels centres participants van  presentar les seves experiències i propostes com l’obra de teatre “Heil Swing” i les cançons de l’INS Bruguers; les “Vivencies de Buchenwald” de INS F.X.Lluch i Refecas de Vilanova i la Geltrú; “Els camps francesos, viatge a Arles de Tec” de l’INS Cubelles, de Cubelles; “Les Stolperstainer de Manresa” dels INS Pius Font i Quer i Lluis de Peguera; “Les maletes de la vida” de l’INS Dolors Mallafré de Vilanova i la Geltrú, o “El Blog de Memòria”, de l’INS de Gurb. També s’han emès vídeos amb els missatges de l’institut de Weimar (Alemanya), i de Pego i Xàtiva (País Valencià) que no han pogut desplaçarse a Gavà.
El regidor de Joventut, Cooperació i Cultura de la Pau de l’Ajuntament de Gavà, Eric Plaza, i president de l’Amical, Enric Garriga, van ser  els encarregats de tancar la jornada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada