diumenge, 26 de gener del 2025

DIA INTERNACIONAL DE L'HOLOCAUST

 Centenars de persones de Vilanova i la Geltrú i la comarca, participen a l'emotiu acte commemoratiu del Dia Internacional de l'Holocaust, aquest dissabte 25 de gener a la Plaça de la Peixateria de Vilanova, al peu del monument als deportats. Un any més i sota la inicitiva de l'Amical de Buchenwald , moltissimes persones , representants polítics, ajuntaments, Consell Comarcal, centres educatius i entitats i associacions, ens vam retrobar per a retre homenatge a les victimes de l'Holocaust, a les persones resistents i lluitadores antifeixistes dels diferents col.lectius, i per a recordar sota el lema d'enguany "per un futur millor" que cal seguir plantant cara a l'extrema dreta i mantenir ferms els ideals del deportats i deportades: "no pasaran" i el "mai més" .





dimecres, 15 de gener del 2025

ES POSA EN MARXA EL XII CICLE CINEMA SOBRE LA DEPORTACIÓ ALS CAMPS NAZIS

 Els dijous 30 de gener i 6 i 13 de febrer, a les 7 de la tarda  i a la Biblioteca Cardona Torrandell de Vilanova, l’Amical de Buchenwald posa en marxa un nou cicle de cinema sobre la deportació als camps nazis amb l’habitual format de documental temàtic i taula rodona posterior de debat amb diferents persones expertes en memòria històrica, educació i comunicació.

 

La primera sessió portarà a la biblioteca “La Curta vida d’Anna Frankun documental del 2003 de la Casa d’ Anna Frank , amb direcció i producció de  Gerrit Netten, que descriu la curta vida d’Anna Frank, a través de cites del seu  diari, fotografies úniques dels àlbums de la Família Frank i extractes  de pel·lícules històriques. També inclou les úniques imatges de la pel·lícula d'Ana Frank. La pel·lícula està dissenyada per a un públic tant de joves com d'adults i explica no només la història d'Ana Frank, el diari, la família i l'annex secret, sinó també la Segona Guerra Mundial i la persecució dels jueus; Això la converteix en una excel·lent eina en l'educació de l'Holocaust.

Aquesta primera sessió comptarà amb el psicòleg Rubèn Benedicto, psicòleg; la historiadora Àngels Parés i la historiadora i docent d’educació secundària, a la taula de de

El dijous 6 de febrer serà el torn de “La nit dels vidres trencats” amb un documental  de Michael Kloft, mentre el darrer dia, el dijous 13 de febrer l’ocuparà el documental “Pío XII y el Holocausto : la historia del gran rescate” de produccions Goya del 2019,  i guió i direcció de Javier Martínez Brocal.

Aquest cicle forma part del Projecte Buchenwald i és una activitat del grup DEMD del Departament d’Educació i el Memorial Democràtic del Garraf Penedès, amb el suport de la Xarxa de Biblioteques i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. L’entrada es gratuïta .

diumenge, 12 de gener del 2025

PARLEM DE FICCIÓ I MEMÒRIA HISTÒRICA: LA NIT DE L'ESVÀSTICA DE KATHARINE BURDEKIN

 Dijous 23 de gener a les 18.30 h. a la Biblioteca Cardona Torrandell parlarem de memòria i ficció a partir del llibre “La nit de l’esvàstica” de Katharin Burkedin .


En el marc del Projecte Buchenwald 2024-2025 i dins dels actes commemoratius del Dia Internacional de l’Holocaust , l’Amical de Buchenwald , amb col·laboració amb la Biblioteca Cardona Torrandell i l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú, organitza un interessant debat , col.loqui i reflexió al voltant d’aquesta  interessant i inquietant obra de la Katherine Burkedin.

Katharine Burdekin va escriure aquesta distopia antiimperialista i antifeixista el 1937 anticipant-se a una Segona Guerra Mundial. És un text fonamental per a la ficció especulativa i una denúncia desacomplexada del vincle indissociable entre el masclisme i l’extrema dreta. Així mateix, va avançar-se a autors com George Orwell o Margaret Atwood i alerta sobre els perills de la destrucció de la memòria històrica, del control social i de la segregació o de les conseqüències del feixisme i l’autoritarisme.

A l’acte comptarem amb una taula de debat formada per l’Enric Garriga Ubia, guionista ; Mercè Foradada , escriptora  i  Rubén Benedicto, psicòleg.