dissabte, 12 d’abril del 2025

El proper 20 d’abril s’acaba el termini per presentar els treballs al XI PREMI “MARCEL·LÍ GARRIGA” DE FOTOGRAFIA 2025 “Els Camps de concentració: la mirada del jovent”

 El proper 20 d’abril s’acaba el termini per presentar els treballs al

XI PREMI “MARCEL·LÍ GARRIGA” DE FOTOGRAFIA 2025
“Els Camps de concentració: la mirada del jovent”
L’Associació Buchenwald va convocar a inici d’aquest curs 24-25 aquesta onzena edició d’aquest premi de fotografia adreçat al jovent i que vol recollir la visió que els joves aporten dels camps de concentració i de les seves experiències en la visita a un camp nazi. El premi està dotat amb un aparell electrònic (càmera fotogràfica, tablet, etc.) valorat en 400 €. I un diploma acreditatiu.
Recordem que aquest curs 2024-2025, la temàtica de les fotos, es va ampliar a més dels camps de concentració, a altres espais o elements arquitectònics o de l’espai públic, personatges, esdeveniments de memòria, relacionats amb la memòria democràtica o la memòria de la deportació.
El Premi està dirigit a alumnes de 4art. d’ESO i Batxillerat, i exalumnes participants en el projecte i a tot l’alumnat dels centres de secundària de l’Estat Espanyol, o d’altres països que participen i col·laboren amb els projectes de memòria de les diferents Amicals i entitats memorialistes.
Els treballs presentats s’exposaran en el marc de la trobada de joves dels grups DEMD al mes de maig, on es lliurarà també el premi d’enguany.
Es poden consultar les bases a www.projectebuchenwald.blogspot.com
El próximo 20 de abril se acaba el plazo para presentar los trabajos al
XI PREMIO “MARCEL-Lí GARRIGA” DE FOTOGRAFÍA 2025
"Los Campos de concentración: la mirada de los jóvenes"
La Asociación Buchenwald convocó al inicio de este curso 24-25 esta undécima edición de este premio de fotografía dirigido a los jóvenes y que quiere recoger la visión que los jóvenes aportan de los campos de concentración y de sus experiencias en la visita a un campo nazi. El premio está dotado con un aparato electrónico (cámara fotográfica, tablet, etc.) valorado en 400€. Y un diploma acreditativo.
Recordemos que este curso 2024-2025, la temática de las fotos, se amplió además de los campos de concentración, a otros espacios o elementos arquitectónicos o del espacio público, personajes, eventos de memoria, relacionados con la memoria democrática o la memoria de la deportación.
El premio está dirigido a alumnos y alumnas de 4arto. de ESO y Bachillerato, y exalumnos participantes en el proyecto y en todo el alumnado de los centros de secundaria del Estado Español, o de otros países que participan y colaboran con los proyectos de memoria de las diferentes Amicales y entidades memorialistas.
Los trabajos presentados se expondrán en el marco del encuentro de jóvenes de los grupos DEMD en mayo, donde se entregará también el premio de este año.
Se pueden consultar las bases en www.projectebuchenwald.blogspot.com

dissabte, 8 de març del 2025

Col·loqui i presentació de la nova publicació d'USTEC·STEs (IAC): Odi a les aules? No, gràcies.

 Col·loqui i presentació de la nova publicació d'USTEC·STEs (IAC): Odi a les aules? No, gràcies.


Aquest acte tindrà lloc el pròxim dijous 13 de març a les 17.30 h al Centre Cívic Mar de Vilanova i la Geltrú (Passeig Marítim, 73) i comptarà amb la participació de la Blanca Figueras professora d'història i membre del grup DEMP Penedès-Garraf l’Enric Garriga president de l'amical de Buchenwald, i vicepresident del comitè internacional de Buchenwald i Dora, la Iolanda Maurici, membre d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, i la Sira Ruiz, coordinadora de feminismes del sindicat USTEC·USTEs (IAC).

Pots llegir i descarregar en PDF l’esmentada publicació aquí: https://www.sindicat.net/eina-532-odi-a-les-aules-no-gracies/.  



dilluns, 10 de febrer del 2025

DIJOUS 13 DE FEBRER ES CLOU EL XII CICLE CINEMA SOBRE LA DEPORTACIÓ ALS CAMPS NAZIS

 Dijous 13 de febrer  a les 7 de la tarda   a la Biblioteca Cardona Torrandell de Vilanova,  tindrà lloc la darrera sessió del cicle de cinema i debats sobre la deportació als camps nazis de l’Amical de Buchenwald amb la projeccció de  Pío XII y el Holocausto : la historia del gran rescate”


Un documental de produccions Goya del 2019,  amb  guió i direcció de Javier Martínez Brocal  sobre la relació oficial i no oficial del Papa Pius XII i l'Església Catòlica amb l'holocaust jueu a Europa durant la II Guerra Mundial.

Pius XII va portar el timó de l'Església catòlica durant la Segona Guerra Mundial. Anys després de la seva mort va ser falsament acusat d'antisemitisme i de passivitat davant de l'Holocaust.

L'Església va mantenir la neutralitat durant la Segona Guerra Mundial perquè parlar públicament contra el règim nazi hauria provocat represàlies ferotges.

Documents recent publicats demostren que Pius XII va actuar secretament per salvar centenars de milers de jueus ordenant les institucions religioses sota jurisdicció vaticana a acollir i protegir qualsevol persona en perill.

Es revela la veritat sobre Pius XII amb imatges desconegudes fins avui i relats de testimonis presencials, com el d'un supervivent de l'Holocaust que va escapar de la deportació amagat en un convent de monges de la Ciutat Eterna.

Aquesta darrera sessió comptarà amb una taula de debat amb l’historiador Jordi Milà, la historiadora i docent d’educació secundària Teresa López i  Xavier Llorens professor de ciències socials i membre del Consell pastoral de l'arxiprestat del Garraf.

Aquest cicle forma part del Projecte Buchenwald i és una activitat del grup DEMD del Departament d’Educació i el Memorial Democràtic del Garraf Penedès i l’entrada es gratuïta 

diumenge, 2 de febrer del 2025

CONTINUA EL XII CICLE CINEMA SOBRE LA DEPORTACIÓ ALS CAMPS NAZIS

 Dijous 6 de febrer  a les 7 de la tarda  i a la Biblioteca Cardona Torrandell de Vilanova, l’Amical de Buchenwald continua el cicle de cinema sobre la deportació als camps nazis amb el documental

  La nit dels vidres trencats”


La Nit dels Vidres Trencats (Reichskristallnacht en alemany, literalment Nit de Cristall del Reich, també conegut com a Reichspogromnacht o Novemberpogrome, Pogrom de Novembre) va ser un pogrom organitzat per les SS a l'Alemanya nazi contra la població jueva, a la qual consideraven causant de tots els problemes dels alemanys. En la nit del 9 al 10 de novembre de 1938, es van incendiar i destruir unes 1.574 sinagogues, es van profanar cementiris, es van destruir més de 7.000 botigues i 29 magatzems jueus, es van detenir més de trenta mil persones i se'n van assassinar més de 90.

El documental de  Michael Kloft, comptarà amb el posterior debat en una taula integrada per l’historiador José Manuel Garcia, el president de l’Amical de Buchenwald  i psicòleg  Enric Garriga , i la historiadora i docent d’educació secundària Judit Barbacil.

Recordem que aquest cicle forma part del Projecte Buchenwald i és una activitat del grup DEMD del Departament d’Educació i el Memorial Democràtic del Garraf Penedès i l’entrada es gratuïta .

 

diumenge, 26 de gener del 2025

DIA INTERNACIONAL DE L'HOLOCAUST

 Centenars de persones de Vilanova i la Geltrú i la comarca, participen a l'emotiu acte commemoratiu del Dia Internacional de l'Holocaust, aquest dissabte 25 de gener a la Plaça de la Peixateria de Vilanova, al peu del monument als deportats. Un any més i sota la inicitiva de l'Amical de Buchenwald , moltissimes persones , representants polítics, ajuntaments, Consell Comarcal, centres educatius i entitats i associacions, ens vam retrobar per a retre homenatge a les victimes de l'Holocaust, a les persones resistents i lluitadores antifeixistes dels diferents col.lectius, i per a recordar sota el lema d'enguany "per un futur millor" que cal seguir plantant cara a l'extrema dreta i mantenir ferms els ideals del deportats i deportades: "no pasaran" i el "mai més" .





dimecres, 15 de gener del 2025

ES POSA EN MARXA EL XII CICLE CINEMA SOBRE LA DEPORTACIÓ ALS CAMPS NAZIS

 Els dijous 30 de gener i 6 i 13 de febrer, a les 7 de la tarda  i a la Biblioteca Cardona Torrandell de Vilanova, l’Amical de Buchenwald posa en marxa un nou cicle de cinema sobre la deportació als camps nazis amb l’habitual format de documental temàtic i taula rodona posterior de debat amb diferents persones expertes en memòria històrica, educació i comunicació.

 

La primera sessió portarà a la biblioteca “La Curta vida d’Anna Frankun documental del 2003 de la Casa d’ Anna Frank , amb direcció i producció de  Gerrit Netten, que descriu la curta vida d’Anna Frank, a través de cites del seu  diari, fotografies úniques dels àlbums de la Família Frank i extractes  de pel·lícules històriques. També inclou les úniques imatges de la pel·lícula d'Ana Frank. La pel·lícula està dissenyada per a un públic tant de joves com d'adults i explica no només la història d'Ana Frank, el diari, la família i l'annex secret, sinó també la Segona Guerra Mundial i la persecució dels jueus; Això la converteix en una excel·lent eina en l'educació de l'Holocaust.

Aquesta primera sessió comptarà amb el psicòleg Rubèn Benedicto, psicòleg; la historiadora Àngels Parés i la historiadora i docent d’educació secundària, a la taula de de

El dijous 6 de febrer serà el torn de “La nit dels vidres trencats” amb un documental  de Michael Kloft, mentre el darrer dia, el dijous 13 de febrer l’ocuparà el documental “Pío XII y el Holocausto : la historia del gran rescate” de produccions Goya del 2019,  i guió i direcció de Javier Martínez Brocal.

Aquest cicle forma part del Projecte Buchenwald i és una activitat del grup DEMD del Departament d’Educació i el Memorial Democràtic del Garraf Penedès, amb el suport de la Xarxa de Biblioteques i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. L’entrada es gratuïta .

diumenge, 12 de gener del 2025

PARLEM DE FICCIÓ I MEMÒRIA HISTÒRICA: LA NIT DE L'ESVÀSTICA DE KATHARINE BURDEKIN

 Dijous 23 de gener a les 18.30 h. a la Biblioteca Cardona Torrandell parlarem de memòria i ficció a partir del llibre “La nit de l’esvàstica” de Katharin Burkedin .


En el marc del Projecte Buchenwald 2024-2025 i dins dels actes commemoratius del Dia Internacional de l’Holocaust , l’Amical de Buchenwald , amb col·laboració amb la Biblioteca Cardona Torrandell i l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú, organitza un interessant debat , col.loqui i reflexió al voltant d’aquesta  interessant i inquietant obra de la Katherine Burkedin.

Katharine Burdekin va escriure aquesta distopia antiimperialista i antifeixista el 1937 anticipant-se a una Segona Guerra Mundial. És un text fonamental per a la ficció especulativa i una denúncia desacomplexada del vincle indissociable entre el masclisme i l’extrema dreta. Així mateix, va avançar-se a autors com George Orwell o Margaret Atwood i alerta sobre els perills de la destrucció de la memòria històrica, del control social i de la segregació o de les conseqüències del feixisme i l’autoritarisme.

A l’acte comptarem amb una taula de debat formada per l’Enric Garriga Ubia, guionista ; Mercè Foradada , escriptora  i  Rubén Benedicto, psicòleg.