dimarts, 17 d’abril del 2012

L’AMICAL DE MAUTHAUSEN PRESENTA EL PROJECTE “BUCHENWALD” al Comitè Internacional a Alemanya

Amical de Mauthausen i altres Camps, va exposar el dissabte 14 d’abril, davant el Comitè Internacional de Buchenwald i Dora, i de la Fundació del Memorial del Camp, el projecte “Buchenwald” que a partir de l’experiència dels vilanovins als camps nazis vol treballar per a la recuperació i conservació de la memòria històrica i a l’hora la prevenció de les actituds racistes, xenòfobes i feixistes i l’educació per la tolerància.



El projecte va assolir el suport dels organismes internacionals, que es sumen a les entitats i institucions que ja a casa nostra participen del projecte. El president del CIBD, M. Bertrand Herz, i el president del Memorial del Camp, es van mostrar molt interessats en la proposta de treball exposada i van expressar el seu suport personal i institucional.

La proposta de projecte integradora amb la participació de centres de secundària, i d’entitats com el Museu del Ferrocarril, l’IEP,Ajuntaments i societat en general va ser molt ben rebuda pels assistents a la reunió.

L’Amical Mauthuasen va participar també en la cerimònia de commemoració de l’alliberament del Camp que va tenir lloc l’11 d’abril de 1945. Enric Garriga, membre del Comitè Internacional, i Helena Cardona, membre del Comitè de la Tercera Generació, van fer la ofrena en memòria dels deportats republicans espanyols en aquest camp proper a la ciutat de Weimar.




L’Amical i les entitats participants en el projecte, seguiran ara treballant en el desenvolupament de la proposta pedagògica i social, i en la confecció de la exposició que s’inaugurarà al gener del 2013, i en la organització del viatge dels alumnes vilanovins al camp de Buchenwald a la primavera també del 2013.

dimarts, 10 d’abril del 2012

L’AMICAL DE MAUTHAUSEN I ALTRES CAMPS POSA EN MARXA EL PROJECTE “BUCHENWALD”

El dia 15 d’abril es presenta el projecte al Comitè Internacional de Buchenwald a Alemanya

Amb la participació d’altres entitats com el Museu del Ferrocarril de Catalunya de Vilanova, l’Institut d’Estudis Penedesencs, el Centre de Recursos Pedagògics del Garraf i de l’Alt Penedès, els Centres de Secundària Manuel de Cabanyes, F.X.Lluch i Rafeques, Joaquim Mir i Escola Pia de Vilanova, i la col·laboració de les Biblioteques Municipals Joan Oliva i Cardona Torrandell, i amb el suport de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, del Comitè Internacional de Buchenwald i Dora (CIBD) i del Memorial del Camp de Buchenwald, es posa en marxa el projecte Buchenwald.

Un projecte que te com a objectiu fonamental la sensibilització entorn a la memòria històrica, el rescat de l’oblit del que va representar la deportació i els camps de concentració nazis, i especialment la prevenció de les actituds xenòfobes, racistes i totalitàries. Per aconseguir aquestes finalitats, l’Amical i les altres entitats han treballat en el disseny i execució del projecte “LA DEPORTACIÓ ALS CAMPS NAZIS I EL FERROCARRIL, REPUBLICANS ESPANYOLS EN ELS COMBOIS DE LA MORT”,      que pretén divulgar el paper que van tenir els trens en el fenomen de la deportació, a partir de l’existència del Museu del Ferrocarril de Vilanova, i l’experiència personal dels vilanovins que van passar pels camps, com és el cas de Marcel·lí Garriga, deportat a Buchenwald.

dimecres, 4 d’abril del 2012

Les biblioteques municipals col·laboren amb un projecte d'Amical Mauthausen sobre els camps nazis

Les Biblioteques Municipals de Vilanova i la Geltrú han editat una guia de lectura, disponible a partir d'aquest dilluns 2 d'abril, que recull tot tipus de documents relacionats amb els camps nazis. 
    Camps nazis  
Aquesta guia és només una de les moltes accions de col·laboració que, des de diferents entitats i organismes de la ciutat, es duran a terme amb l'Amical Mauthausen. Aquesta entitat, juntament amb el Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú, el Centre de Recursos Pedagògics del Garraf, l'Institut d'Estudis Penedesencs i amb la participació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú,està desenvolupant un projecte sobre "La deportació als camps nazis i el ferrocarril. Republicans espanyols en el combois de la mort". El projecte també compta amb la col·laboració dels Instituts Manuel de Cabanyes, Lluch i Rafecas i Joaquim Mir, a més de l'Escola Pia. 

Aquest mes d'abril, coincidint amb la commemoració de l'aniversari de l'alliberament del Camp de Buchenwald, es posa en marxa aquest projecte que consta de diferents activitats pedagògiques i que es clourà, ja dins el 2013, amb un viatge a aquest mateix camp de concentració. El viatge és fruit d'un llarg procés de treball amb els estudiants, i possibilita que ells mateixos esdevinguin protagonistes en els actes commemoratius que es duen a terme. 

La Guia editada per les biblioteques de Vilanova i la Geltrú recull els principals documents relacionats amb aquesta temàtica, servint-se de l'extens i complet fons existent tant a la Xarxa de Biblioteques Municipals de Vilanova com a la de la província de Barcelona. Entre aquest material es troben lectures (novel·les, novel·les juvenils, ...), relats personals, llibres d'història, pel·lícules i documentals. Tots aquests documents estan a disposició dels participants en aquest projecte, i de la ciutadania en general, i es troben exposats a les pròpies biblioteques. El contingut es pot consultar en el següent enllaç: Guia de lectura - Camps de concentració nazis 

L'objectiu de tot plegat és estimular la preservació de la memòria sobre la deportació republicana i potenciar la divulgació de l'experiència que varen viure molts espanyols als camps nazis i que, encara avui en dia, no es prou coneguda ni prou reconeguda per la societat.

L'Amical de Mauthausen, és una associació fundada l'any 1962 amb la finalitat de defensar els drets morals i materials de les víctimes del nazisme d'Espanya. Té la seva seu a Barcelona i manté estrets vincles amb altres delegacions de l'estat. A nivell internacional ostenta la representació espanyola als Comitès Internacionals de Buchenwald i Mauthausen i manté estretes relacions amb amicals de diversos camps europeus, permetent la implicació en projectes com aquest.